Datum objave: 28. lipnja 2024.
Kategorija: Nekategorizirano

PREHRANA NEKONVENCIONALNIM IZVORIMA IZ PRIRODE

Na natjecanju provedenom u organizaciji Eko centra Društva “Naša djeca” Rijeka, a u suradnji s Primorsko goranskom županijom, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i Javnom ustanovom Priroda, sudjelovali su učenici Građevinske tehničke škole, uz još 15 ekipa mladih čuvara okoliša iz osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije.

Timovi škola su imali prezentaciju na štandovima na kojima su izložili i nekonvencionalne izvore iz prirode, odnosno. samoniklo jestivo bilje i divlju faunu i gotova jela spravljena od istih (juhe, variva, salate, krušni izradci, slastice, pečena i pohana jela, čajevi, sokovi, sirupi, začini….). Natjecatelji su morali prepoznati petnaest samoniklih jestivih biljaka, zaštićene objekte u prirodi (PGŽ) na “slijepoj” karti, riješiti eko križaljke, dopunjalke, utvrđivati kvalitativan i kvantitativan sastav otpada na 10 mjernih mjesta. Svaka ekipa trebala je donijeti izrađen plakat s ekološkom tematikom ocjenjivan i povjerenstvo je izabralo – najplakat kao i “najekića”, lutku izrađenu od prirodnih materijala.

 O tematici zaštite prirode iskazali su uglavnom zavidno znanje, a posebna pohvala za poznavanje svih tridesetak zaštićenih područja Primorsko-goranske županije. Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo su učenicima demonstrirali uzorkovanje morske vode na gatu Karoline riječke kao i mjerenje parametara kao što su pH, mjerenje saliniteta mora i zasićenosti kisikom. Prolaznicima su podijeljeni recepti i jela od nekonvencionalnih izvora iz prirode, a dodijeljena su i priznanja.

Helena Maršić

Pročitajte još

Stjecanje više razine obrazovanja

Do 05. srpnja tekuće godine može se podnijeti zahtjev za nastavkom obrazovanja. U priloženim dokumentima možete pogledat nastavne planove za svako zanimanje. Građevinski i arhitektonski tehničar Geodetski tehničar Dizajner za unutrašnju arhitekturu  

Skip to content